Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal-Medya

Pazarlamada sosyal medyanın etkisi nedir?

Geçtiğimiz aylarda Deloitte tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre Türkiye’de akıllı telefon kullan kişiler bir günde ortalama 70 defa telefonuna dokunmaktadır. Bu da demek oluyor ki her 15 dk’da bir telefonumuzu kontrol ediyoruz. Yine aynı araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 18’i yatmadan önce son baktığı şey telefonları ve uyandıklarında da her üç kişiden biri beş dakika içerisinde telefonlarına göz atıyor.

Bu araştırmaya ve grafikte görülen reklam harcamalarının dağılımına baktığımızda dijital pazarlama her geçen gün pastadaki payını büyüttüğü görülmektedir. Markaların dijital evrime ayak uydurmaları gelecekleri açısından son derece önem arz etmektedir.

Dijital pazarlamanın ve özellikle sosyal medya kullanımının hızla artması marka ve tüketici arasındaki ilişkiyi çarpıcı bir biçimde değiştirmektedir. İletişim tarihinde sosyal medya devrimine kadar markalar hep tek yönlü iletişim yapmışlardır. Kullanıcı deneyimlerini test edebilmek için konvansiyonel yöntemlerle analizler yaparak iletişim stratejilerine yön vermeye çalışmışlardır.

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya birçok kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı erişim kolaylaşmakta, kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir. Günümüz insanının sıkça dillendirdiği sosyal medyayı en kısa şekilde tanımlamak gerekirse akla gelen ilk kavram ‘paylaşmak’ olacaktır.

İçerik Nedir?

İçerik, İngilizce tabiriyle content, internet mecralarının temelini oluşturan ve insanların etkileşime geçtikleri verilerdir. İçerikler, metin tabanlı, görsel, video veya ses dosyası olabilir. İnternet teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, web site kurucularının sahip oldukları veri yükleme gücü herkese açık hale gelmiştir. Web 2.0 teknolojisiyle birlikte sosyal medya mecraları ve içerik girilebilen etkileşimli sitelerin ortaya çıkması ile herkes içerik üretebilir hale gelmiştir. Günümüzde milyarlarca insan her gün içerik üretiyor ve paylaşıyor.

Sosyal-Medya-2
Sosyal-Medya-3

Sosyal Medya İçeriği Nedir?

İçerik üretmek bugün herkeste olan bir güçtür. Fotoğraf ve video çekmek, yazı yazmak, ses dosyası oluşturmak gibi içerik üretme biçimleri vardır. Bunlar, tabii ki sosyal medyadan herhangi bir beklentisi olmayan kişiler için bir sosyal medya içeriği olabilir. Ama doğru ve kurallara uygun bir sosyal medya içeriği midir? İşte burada aklımıza öncelikle şu soru geliyor: Sosyal medya içeriği nedir? Sosyal medya içeriği, sosyal medyada paylaşıma uygun, mecraların içerik kriterlerine uyan verilerdir.
Örneğin, 1000 karakterden oluşan bir metin Twitter için bir içerik olmayacaktır. Zira Twitter, maksimum 280 karaktere tek seferde izin vermektedir. 10 dakikalık bir video Instagram’da hikaye içeriği olamayacaktır çünkü Instagram bir hikayede 15 saniyelik video kullanıma olanak tanımaktadır. Tüm bunları düşündüğümüzde, mecraya uygun, o mecranın kriterlerine göre içerik oluşturmak gerekecektir. Yani sosyal medya içerik üretimi yapmak gerekecektir.

Sosyal Medya İçerik Üretimi Nedir?

İçerik üretmenin kolaylığından bahsetmiştik. Peki sosyal medya için içerik üretmek kolay mıdır? Tabii ki hayır. Çünkü her mecranın belirli kuralları ve kriterleri bulunuyor. Bu da beraberinde bir soru getiriyor. Sosyal medya içerik üretimi nedir ve nasıl yapılır? Sosyal medya içerik üretimi için aslında her mecranın teknik kriterlerine uygun içerik üretmektir diyebiliriz. Ama teknik kriterlere ek olarak bir de uygunluk kriteri vardır. Tamam, 280 karakter uzunluğunda bir tweet yazılabilir. Peki bu tweet etkileşim alacak mı? İşte bu nokta çok önemli.

Her mecranın kendisine has bir dili ve üslubu bulunuyor. Bunlara riayet etmek, içerik üretirken bunlara göre içerik üretmek gerekmektedir. Çünkü sosyal medya içeriğinin temel amacı etkileşim almaktır. Etkileşim almak için de içeriği olabildiğince teknik ve sosyal kriterlere göre oluşturmak gerekmektedir. Sosyal medya içerik üretimi için öncelikle hedef kitle analizi yapılmalıdır. Kime hitap edeceği ve nasıl hitap edeceği belirlenmelidir. Belirlenen kriterlere göre oluşturulacak içerikleri teknik kriterlere uyumlu hale getirmek gerekir. Teknik kriterlerin sağlanmasıyla içerik paylaşıma hazır hale gelir.

Sosyal-Medya-4