Tüm

Site Haritası Nedir?

Aynı zamanda Sitemap olarak da bilinen Site Haritası,  arama motorları ve kullanıcılar için erişime olanak sağlayan web sitelerinin listelendiği bir alandan oluşmaktadır. Site Haritası ile, web sitesindeki taranacak sayfaların URL’leri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Site Haritası’nın içeriği de, bu URL’leri içeren XML dosyalarından oluşmaktadır. Web sitenize yol haritası işlevi sağlayan Site Haritası, temel web sayfalarınızın hızlı bir şekilde Google’da bulunmasını sağlar ve bu nedenle SEO açısından da web siteniz için oldukça faydalıdır. Arama motorlarının indexlenme aşamasında da oldukça önemlidir. Bu sayede, arama motoru botları sitenizi daha iyi anlar ve tanır.

Sadece tek sayfalık bir web siteniz varsa veya Saas Uygulamaları ve portfoy sitesine sahipseniz Site Haritası’na ihtiyacınız yoktur.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Öncelikli olarak, sitenizdeki hangi sayfaların Google tarafından taranacağına karar vermeniz gerekmektedir.  Ardından kullanmak istediğiniz site haritası biçimini seçmeniz lazım. Site haritanızı manuel olarak kendiniz oluşturabilir veya sizin için oluşturulacak araçlardan seçebilirsiniz. Bununla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  Bu işlemlerden sonra ise; Site Haritanızı robots.txt dosyanıza ekleyip Search Console ‘a göndererek Google tarafından kullanılması sağlayabilirsiniz.

Google’ın önerdiği bazı site haritası oluşturucularını aşağıda görebilirsiniz:

AuditMyPc.com Sitemap Generator

AutoMapIt

Autositemap

Enarion phpSitemapsNG

Neuroticweb.com Sitemap Generator

ROR Sitemap Generator

ScriptSocket Sitemap Generator

SeoUtility Sitemap Generator (Italian)

SitemapDoc

Sitemapspal

SitemapSubmit

Smart-IT-Consulting Google Sitemaps XML Validator

XML-Sitemaps Generator

Site Haritası Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Site Haritası oluştururken, URL’lerinizi düzgün bir şekilde kullanmanız gerekir. Google URL’leri, siz nasıl listeliyorsanız o şekilde tarar.

URL’yi https://example.com/ biçiminde (www olmadan) veya ./mypage.html (göreli bir URL) olarak belirtmeyin.

Dosyalarınızı UTF 8 olarak kodlayın.

Birden fazla dil seçeneğiniz var ise; her biri için farklı URL oluşturun. Hreflang açıklamalarını kullanmanız gerektiğini unutmayın. Bununla ilgili Google’ın sayfasından destek alabilirsiniz.

Sayısal olmayan ve Latin alfabesinde yer almayan karakterleri kullanmayın.

Bir sayfanın mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL’leriniz varsa, bir site haritasında yalnızca tek bir sürüme işaret etmeniz önerilir.

Site Haritaları 50.000’den fazla URL içermemeli ve sıkıştırılmamış haliyle 10 MB’dan daha büyük olmalıdır.

Site Harita’ları hakkında daha detaylı destek almak için Google’n yardım merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın