Tüm

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir?

Mobil uygulama geliştirme, mobil cihazlarda çalışması amaçlanan ve bu ürünlerin benzersiz özelliklerinden ve donanımlarından yararlanmak için optimize edilmiş yazılımların oluşturulmasıdır.

Geliştiricilerin oluşturduğu mobil uygulama türleri arasında yerel uygulamalar, karma uygulamalar ve HTML5 uygulamaları bulunur.

Akıllı telefonların ve tabletlerin artan popülaritesi nedeniyle, mobil uygulama geliştirme, giderek daha popüler bir yazılım oluşturma aracıdır. Aslında, mobil uygulamalar çoğu işletmenin temel bir unsuru haline geldi . Bu üretken ve büyüyen endüstri, tüketiciler kendilerini masaüstü bilgisayardan ayırıp mobil cihazlarına yöneldikçe, pazarın her köşesinden işletmeleri kendine çekmiştir.

Mobil uygulamaların yaratılmasının köklerinin çoğu geleneksel yazılım geliştirmededir. Ancak nihai sonuç, mobil cihazların benzersiz özelliklerini ve donanımını kullanması amaçlanan bir yazılımdır. Modern akıllı telefonlar Bluetooth, NFC, jiroskopik sensörler, GPS ve kameralarla donatılmıştır. Sanal veya artırılmış gerçeklik, barkod tarama ve daha fazlası için kullanılabilirler. Mobil uygulamalar, söylemesi yapmaktan daha kolay olan tüm akıllı telefon özelliklerini kullanmalıdır.

Masaüstü PC yazılım geliştirme ile programcılar, minimum donanım setinde çalışabilen bir uygulama oluşturmalıdır. Aynı durum mobil uygulamalar için de geçerlidir, ancak bu örnekteki donanım farklılıkları çok daha azdır. Aynı zamanda, akıllı telefonlar ve tabletlerdeki donanım, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlardaki donanımla tam olarak eşleşmiyor, bu da mobil uygulamaların optimum performansı gösterecek şekilde tasarlanması gerektiği anlamına geliyor.

Örneğin, bir oyun uygulaması, mobil cihazlardaki daha az güçlü grafik işlemcileri nedeniyle grafik öğelerinde sınırlı olacaktır. Bununla birlikte, bulut bilişim, mobil oyun oynamayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Fortnite, Hearthstone ve PUBG gibi popüler oyunlar, oyuncuları bilgisayarlar, telefonlar ve hatta konsollar arasında birbirine bağlar.

Mobil Uygulama Geliştirme Konuları

Herhangi bir cihazda performans sorununu çözmek, nihai olarak, o cihazda yerel olarak bir uygulama geliştirmeye bağlıdır. Bu, kodun belirli bir cihazdaki donanım için özel olarak tasarlanması anlamına gelir. İOS cihazları örneğinde, mobil geliştiricilerin evrensel kullanılabilirliği elde etmek için yalnızca iPhone ve iPad için uygulama sürümlerine ihtiyaç duyması nedeniyle bu oldukça kolaydır. Ancak Android cihazlar için her akıllı telefon veya tablet, farklı donanımlarda ve işletim sisteminin değişen sürümlerinde çalışır.

Web tabanlı uygulamalar ise cihaza bağlı değildir; bir web tarayıcısı olmadan çalışırlar, bu da onları geliştirmeyi daha ucuza ve erişimi daha kolay hale getirir. Ancak performansları yerel bir uygulamanın performansıyla karşılaştırılmaz. Örneğin, web uygulamalarıyla telefonun tüm özelliklerini kullanamaz veya uygun bildirimler gönderemezsiniz ve daha az profesyonel görünürler.

Mobil Uygulama Türleri ve Programlama Dilleri

Masaüstü yazılımı gibi, mobil uygulamalar da çok çeşitli programlama dilleri ve çerçeveleri kullanılarak tasarlanmıştır. En popüler işletim sistemleri iOS ve Android, programcılara sunulan mobil uygulama geliştirme türlerini standartlaştırma konusunda mükemmel bir iş çıkarmış olsa da, uygulamalar yine de değişebilir. İşte bazı mobil uygulama türleri:

Yerel Uygulamalar

Bunlar, yazılım geliştirme araçları ve bu işletim sistemleri tarafından desteklenen diller kullanılarak belirli bir platform (iOS veya Android) için oluşturulmuş uygulamalardır. iOS, Xcode ve Objective-C’yi kullanırken Android Eclipse ve Java’yı kullanır. Geliştiriciler, bir cihazın tüm potansiyelini kullanma yetenekleri nedeniyle genellikle yerel uygulamaları tercih eder. Akıllı ev cihazlarının daha yaygın hale gelmesiyle geliştiriciler, kişiselleştirilmiş deneyimler için giyilebilir cihazlar, Nesnelerin İnterneti sensörleri ve akıllı ekranlar gibi şeyleri entegre eden benzersiz uygulamalar yaratıyor. Tabii ki, her platform için geliştirme, tüm işletmeler için çalışmayan, maliyetli ve zaman alıcı bir süreçtir.

HTML5 Uygulamaları

Web teknolojilerinin neredeyse evrensel standartlarına (HTML5, JavaScript ve CSS) dayanan bu mobil uygulama türü, mobil geliştirme için bir kez yaz, her yerde çalıştır yaklaşımını benimser. Bu çerçevede geliştirilen uygulamalar birçok platformla uyumludur ve her işletim sisteminde eksiksiz işlevsellik sağlamak için yalnızca minimum değişiklik gerektirir. HTML5 uygulamaları yine de masaüstü bildirimleri gönderebilir ve e-posta ve diğer yollar aracılığıyla etkileşimleri tetikleyebilir. Web uygulamalarının kullanılabilirliğini küçümsemeyin, ancak tüketicilerin yerel bir uygulama kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmayın. Oracle tarafından yapılan bir araştırma, Y kuşağının mobil zamanlarının %90 uygulamalarda ve %10’unu web tarayıcılarında geçirdiğini buldu.

Hibrit Uygulamalar

Bu uygulamalar, yerel sistemde geliştirilen ve içine bir HTML5 uygulamasının yerleştirilmesini mümkün kılan bir kapsayıcının oluşturulmasını gerektirir. Bu, uygulamaların her yerel sistemin çeşitli ve benzersiz öğelerini kullanmasına olanak tanır. Kendi markalı uygulamanızı oluşturmadan önce, daha fazla etki için mevcut uygulamaları kullanmayı düşünün. Örneğin, Yelp, Facebook ve Google Haritalar gibi hizmetlerde mobil odaklı pazarlamayı kullanarak hem web sitenize hem de gerçek mekandaki konumunuza trafik çekebilirsiniz.

Yazılım geliştirme kitleri

Mobil uygulama geliştirme, programcıların kod tasarlaması ve test etmesi için simüle edilmiş bir mobil ortam sağlayan yazılım geliştirme kitlerine (SDK’ler) erişim gerektirir. Ancak, bir uygulama oluşturmak, bu kitlerin tam olarak kullanılmasını gerektirmez. Örneğin, geliştiriciler Unity kullanarak mobil oyunlar oluşturabilir ve ardından mobil cihazlarda teslim edilebilirliğini sağlamak için Android SDK’yı kullanabilir. iOS için uygulama geliştirmek, ücretli bir iOS geliştirici lisansı gerektirirken, Android SDK’sı kullanıcılar tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.

iOS ve Android benzer mobil pazar paylarına sahiptir (sırasıyla %47 ve %52), ancak Apple için geliştirme yapmak biraz daha kolaydır, çünkü farklı üreticilerin çok çeşitli cihazları hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Ancak hangi işletim sistemini seçerseniz seçin, giriş engelleri vardır.

Mobil uygulama geliştirme gereksinimleri

Mobil uygulama geliştirme sürekli değişiyor. Tipik olarak, altı ayda bir, bir işletim sisteminin yeni bir sürümü, mobil uygulamaların kullanabileceği benzersiz özelliklerle birlikte sunulur. İşletim sisteminin belirli bir sürümü için veya hatta yerel bir işletim sistemi için geliştirme, genellikle geliştiricilerin, geliştirme gereksinimlerine uygun olanı bulmak için birden fazla çözüm denemesini gerektirir.

Geliştirme güncellemelerine ayak uyduramamak, feci siber güvenlik sorunlarına neden olabilir. Başlamak için 5.000 ila 15.000 ABD Doları arasında değişebilen bir uygulama geliştirmenin maliyetlerini ve ayrıca sürekli geliştirme ve bakım maliyetlerini düşünün. Android veya iOS yeni bir işletim sistemi güncellemesi yayınlarsa, uyumsuz olduğunuz için hızlı bir şekilde listeden çıkarılabilirsiniz.

Bir uygulama geliştirmek, yalnızca harika bir uygulamaysa değerlidir. Kötü bir kullanıcı deneyimi, müşterileri uzaklaştıracaktır. Kullanıcı deneyimine dikkat edin ve bütçeniz konusunda gerçekçi olun.

Uygulama geliştirme süreci

Hayata geçirmek istediğiniz proje türü ne olursa olsun, uygulama geliştirme sürecinin altı temel adımı vardır. Projeyi bu basit adımlara bölmek, uygulamanızı hızlı ve verimli bir şekilde geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Fikir: Uygulama fikirleri hakkında beyin fırtınası yaparken, bununla ilgili birkaç soruyu yanıtlamak için biraz araştırma yapın. Bu uygulama hangi sorunu çözüyor? Hedef kitle kim? Bu özellikler neden önemlidir? Rakiplerinizin benzer uygulamaları var mı?

Tasarım: Ardından, bir kullanıcı arayüzü (UI) tasarlayacak ve kullanıcıyı uygulamada gezinmek ve takip etmeyi kolaylaştıracaksınız.

Geliştirme: Bu aşamada uygulamanızın kodunu yazacak, kodu geliştirecek ve ön testlere başlayacaksınız.

Test Etme: Uygulamanızı test ederek kalitesini, tüm arızaları ve neleri iyileştirebileceğinizi belirleyeceksiniz.

Başlatma: Uygulamanız hatasız ve kullanıma hazır olduğunda, Apple App Store ve Google Play gibi pazar yerlerinde yayınlayabilirsiniz.

Pazarlama: Kullanıcıların uygulamanızı indirmesini sağlamak ve kullanıcı katılımını nasıl iyileştireceğiniz konusunda size geri bildirimde bulunmak için bir pazarlama stratejisi oluşturun.  

Mobil uygulama oluşturmak için en iyi platformlar

Sadece birkaç yıl önce, bir uygulama geliştirmek istiyorsanız, ya kodlamayı bilmeniz ya da uygulamayı sizin için geliştirmesi için birine ödeme yapmanız gerekiyordu. Neyse ki, vizyonunuzu gerçekleştirmenize yardımcı olmak için son birkaç yılda düşük kodlu ve kodsuz uygulamalar ve hizmetler ortaya çıktı. İşte bir mobil uygulama oluşturmanıza yardımcı olacak beş platform:

Appery.io: Appery, tamamen bulutta çalışan, yani yüklenecek veya indirilecek bir yazılım olmadığı anlamına gelen bir mobil uygulama oluşturucudur. Platform, yeni bileşenleri uygulamanıza sürükleyip bırakabileceğiniz ve bu bileşenler için otomatik olarak kod oluşturabileceğiniz bir görsel düzenleyici sunar.

Mobile Roadie: Çok görsel bir uygulama oluşturmak isteyen markalar için Mobile Roadie, RSS beslemeleri, Twitter ve Google Haberler dahil olmak üzere çeşitli medyalarla çalışan bir platformdur. Oluşturucu, anında iletme bildirimleri göndermenize ve XML, JSON, PHP, CSV ve HTML gibi çeşitli kaynaklardan veri çekmenize olanak tanır.

GoodBarber: Uygulamanızın her yönünü kontrol etmek istiyorsanız ancak fazla kod yazma deneyiminiz  yoksa GoodBarber sizin için harika bir platform. Bir iPhone veya Android cihaz için bir uygulama oluşturabilir ve hatta uygulamalar masaüstü ve tabletler için optimize edilebildiğinden, mevcut web sitenizi değiştirmek için uygulamayı kullanabilirsiniz.

Appy Pie: Bulut tabanlı bir Kendin Yap uygulama oluşturucusu olan Appy Pie , herhangi bir programlama becerisine sahip olmadan herhangi bir platform için bir uygulama oluşturmanıza ve yayınlamanıza olanak tanır. Platform bulut tabanlı olduğundan, tüm öğeleri çevrimiçi olarak sürükleyip bırakabilirsiniz. HTML5 uygulamanız tamamlandıktan sonra iOS, Android, Windows ve hatta Progressive platformlarda kullanılması için gönderebilirsiniz.

AppMachine: Sürükle ve bırak arayüzüne sahip başka bir kullanımı kolay platform olan AppMachine, bir uygulamayı kolayca oluşturmanıza ve aynı zamanda ona kendi benzersiz stilinizi eklemenize olanak tanır. Kendi yazı tiplerinizi, resimlerinizi, renklerinizi ve yollarınızı seçebilir ve düzeniniz üzerinde tam kontrol sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, hizmet içi uygulama testi yetenekleri sunar, böylece bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda nasıl çalışacağını görebilir ve hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini not edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın